2023 Een verassend Basketball-jaar!

 

Het afgelopen jaar 2023 was een verassend Basketball jaar! Bijna alle Kampioenschappen die behaald konden worden, Europees en op Wereldniveau, hadden opvallende maar zeker ook verassende Kampioenen. 

Laten we eens beginnen met de NBA. De belangrijkste Basketball-competitie ter wereld werd dit jaar verassend gewonnen door een team wat nog nooit echt iets won! De Denver Nuggets. Wel had dit team op dat moment dé beste speler in de NBA in hun gelederen: de Serviër Nikola Jokic ! (#15) Zij versloegen het sterke Miami Heat in de NBA play-offs (zij wonnen de NBA al twee keer).

NBA Kampioen Denver Nuggets

Maar ook op Europees gebied, de Europese Kampioenschappen voor Dames had een verassende winnaar: de Belgium Cats, het Belgische Nationale team! Een zeer sterk maar ook zeker zeer talentvol en sterk collectief team. En ook zij hadden een Topspeelster. Europa’s beste Basketbalster: Emma Meesseman ! (#11) Onze zuiderburen versloegen het ook zo sterke Frankrijk in de finale. De gedoodverfde kampioen Spanje werd al in de halve finale uitgeschakeld door de Françaises. De Belgium Cats waren overigens ook bronze medaille winnaars op het WK! Een super goed Dames Basketball Team!

Europees Kampioen België

Maar hallo daar, ook wij Nederlanders scoorden bijzonder goed! Het Europees Kampioenschap Dames 3X3 werd gewonnen door ons eigen Nederlands Dames Basketball 3X3 Team ! Het Nederlands Dames Team versloeg de sterke Oost-Europese Teams maar ook de altijd supersterke Spanjaarden. De Heren 3X3 Team deed het al erg goed maar deze super dames werden Europees Kampioen! Wat een Top prestatie én Top Team deze Nederlandse Dames!

Europees Kampioen 3×3 Nederland

En dan de kers op de slagroom, het Wereldkampioenschap! De Verenigde Staten maar ook vice wereldkampioen Spanje werden vroegtijdig uitgeschakeld……! Dit waren al grote verassingen maar dat de Verenigde Staten vroegtijdig werden uitgeschakeld door de latere Wereldkampioen: Duitsland! Wie had ooit verwacht dat onze Oosterburen Wereldkampioen Basketball zouden worden? Dat de Verenigde Staten en Spanje in het toernooi zo even aan de kant zouden worden gezet, wie had dat ooit verwacht. 

Nee, Duitsland werd terecht Wereldkampioen Basketball in dit verassende Basketball jaar 2023. Dit Europese hoekje België, Nederland en Duitsland die zo even respectievelijk 2 maal Europees en 1 maal Wereldkampioen werden in 2023 ! Wat een Geweldige verassende prestaties!

Wereldkampioen Duitsland