De NBB bestaat vandaag 75 jaar!

75 jaar Nederlandse Basketball Bond.

Op 15 juli 1947 wordt de bond op een doodgewone dinsdagavond opgericht, de rest is Nederlandse basketbalgeschiedenis. De eerste landelijke competitie voor mannen in 1953. De eerste shirtsponsor in 1969.

Piet Leegwater, de eerste Nederlandse scheidsrechter in 1976 in de Olympische finale. EBBC met iconen als Ton Boot en Kees Akerboom als eerste Nederlandse club in een Europese finale in 1979. Datzelfde jaar dik tienduizend toeschouwers bij de finale tussen Parker Leiden en Den Bosch. Ook in ’79: de achtste plek voor het vrouwenteam op het WK in Seoul.

Een historische prestatie van de mannen bij het EK in 1983. De Orange Lions eindigen voor het eerst tussen alle grootmachten, als vierde! Franciso Elson als eerste Nederlander met een kampioenschap in de NBA in 2007.

De rolstoelbasketballers met de eerste gouden medaille bij de Olympische Spelen in Barcelona in 1992.
En de rolstoelbasketbalsters, met de allereerste wereldtitel in 2018, gevolgd door Paralympisch goud in 2021.

Voor het eerst een volledig vrouwelijke staff bij de Orange Lions tegen Ierland in 2021.

Met 3×3 basketball wordt weer een nieuw hoofdstuk geschreven. De eerste Streetball Masters in Nederland in 2009. Zes jaar later wordt de NBB uitgeroepen tot de meeste actieve bond wereldwijd in 3×3. From the streets to the Olympics. Na een historische wedstrijd tegen de USA bij het OKT plaatsen de Orange Lions zich voor Tokyo 2020.

Als slagroom op de taart van de jarige komen de Orange Lions in september in actie op EuroBasket 2022.

75 jaar Nederlands Basketball Bond. Aan iedereen die die daar op welke manier dank ook zijn bijdrage aan heeft geleverd: enorm bedankt! We are Ready to Roar. Op naar de volgende 75 jaar…

Living Legends Night

Het bereiken van deze 75e jarige mijlpaal van de NBB hebben we mede te danken aan de inzet van vele vrijwilligers die zich met hart en ziel hebben ingezet voor de basketbalsport. Deze mijlpaal willen we dan ook benutten om een deel van deze mensen persoonlijk te bedanken en te eren.

Ook binnen uw vereniging zullen er mensen zijn die zich buitengewoon hebben ingezet. Zonder deze mensen zou uw vereniging niet hetzelfde zijn. Wij noemen hen binnen dit traject: de local living legends.

Wij roepen alle verenigingen op om hun local living legend op te geven. Deze persoon zal een plek krijgen op de speciale 75 jaar NBB-webpagina op het platform van Basketball Nederland én op 24 november uitgenodigd worden voor de Living Legends Night. Tijdens de interland van de Orange Lions dames tegen Tsjechië in de Sporthallen Zuid in Amsterdam, mag uw local living legend plaatsnemen op de eretribune samen met alle andere levende legendes. Een uitgelezen kans voor uw vereniging om deze persoon in het zonnetje te zetten!

U kunt uw local living legend opgeven via het online formulier.

De spelregels zijn als volgt:

  • Elke vereniging heeft de mogelijkheid om één local living legend op te geven; hij of zij ontvangt op 1 november digitaal twee eretribune vrijkaarten voor de interland Nederland – Tsjechië in de Sporthallen Zuid in Amsterdam

  • De vereniging bepaalt zelf wie opgegeven wordt. We raden verenigingen aan om een persoon te kiezen die uitzonderlijk veel voor de vereniging betekend heeft. Dit kan een erevoorzitter zijn die jaren de vereniging heeft geleid, maar ook een vaste vrijwilliger zonder wie de vereniging niet hetzelfde zou zijn;

  • De local living legend is ‘living’ en in staat om aanwezig te zijn bij het evenement op 24 november in de Sporthallen Zuid in Amsterdam.

Graag zien wij de opgave van uw local living legend tegemoet!

Meer informatie
Facebook
Twitter
Website
Instagram