50 JAAR  CLUBHTORIE 1972 – 2022

Een halve eeuw basketball in Berrege, Van Theo, Jan en Hans tot Willem en Steven en Van Meeussenstraat naar Tuinwijk, van Crabs tot Giants !

Zomaar wat namen uit de rijke historie van Jumping Crabs – WBB Giants.

In februari 1972 werd in hotel restaurant Piet Mulders met de Antilliaanse trainer coach Winston Morris de grondslag gelegd voor onze roemrijke club. Een sporthal was er niet dus werd er gespeeld en getraind in de gymzalen van de Meeussenstraat en Roncalli.  Aan sfeer en gezelligheid ontbrak het niet en na de opening van sporthal Gageldonk werd daar al snel het eerste lustrum gevierd met o.a. een potje basketball tegen handbal eredivisionist Fortuna. De Crabs hadden geen schijn van kans tegen de potige en rappe Fortunezen maar hadden wel plezier. De Z A B C werd hier geboren en dat leverde in de opeenvolgende jaren diverse basketballveldjes ( Zonnedauw en Boulevard ) én leden op.

Na diverse legendarische wedstrijden tegen Vossenberg, Blauw-Wit, ELBC, Breda Pioniers  en Eastwood Tigers en meerdere kampioenschappen in Zeeland en West- Brabant werd het tweede lustrum in dansschool Jordans gevierd. Wat volgde was een sportieve en succesvolle ontwikkeling van een geweldige basketballclub. Een bijzonder actieve activiteitencommissie organiseerde o.a. mosselavonden bij Suus in Tuinwijk en een rolstoelbasketball interland Nederland- België.

Sportief werd er nog steeds geweldig gepresteerd met landelijke successen in competitie en beker. Onder aanvoering van illustere namen als de Belgische Trainer/Coach Gie de Ridder en Internationals Raymond Botse en Henk Pieterse werd de lat steeds hoger gelegd.

Dit bleek de voorbode van een magnifiek plan van Marcel Löhr om profbasketball in Bergen op Zoom te realiseren. De bouw van Sporthal de Boulevard bevorderde dit en de Giants waren geboren. Ook hier weer volop sportief succes, vriendschap en basketball vreugde. Met een heuse supportersclub van ruim 200 leden, waar zelfs burgemeester Han Polman lid van werd, busreizen en beker en Play Off finales. De NPO verzorgde live uitzendingen vanuit de Boulevard en Steven won een mountain bike door een rake 3-punter vanaf de middenlijn.

De naamsverandering van Jumping Crabs naar WBB Giants lag in het verschiet en ook na het faillissement van de profs bleven de successen en het plezier in de basketballsport bestaan. De club groeide explosief en kreeg veel aanwas bij de jeugd. Onder leiding van Adriaan Leyte speelde zijn jeugdteam een aantal jaren achtereen op het allerhoogste niveau in de Eredivisie. En zelfs met een kampioenschap voor het eerste herenteam in de landelijke 2e divisie, onder de bezielende leiding van Corné van Terheijden, rijgen de hoogtepunten zich aaneen. De terechte waardering volgt middels uitverkiezingen tot sportploeg, sportman en sportvrijwilliger van het jaar van ons jubelstadje. Zelfs N C A A college basketball en Olympische dromen komen uit voor Bas Leyte en Arvin Slagter (3X3).

In dit hele verhaal worden de dames misschien wat onderbelicht maar zonder hen had de club geen bestaansrecht. Ik hoef maar één naam te noemen en U weet genoeg: Joke Grootemaat.

Ook de derde helft of vijfde kwart met bier, biljarten, darten en bitterballen mogen niet onvermeld blijven. Sonja en Casper, Jeanet en John, Suus en Jan en Lian en Corné caterden er op de diverse locaties gretig op los. Topbands als Flat Out en Plein 13 traden op en zeskampen, loterijkes, ladies night’s, een drakenbootrace en Sinterklaas vieringen waren maar enkele van de vele uitspanningen die de revue passeerden.

De club blijft ook onder het WBB Giants bewind voortvarend en sfeer- en succesvol, met geslaagde jeugdzomer-kampen, een Z A B C die nog steeds bestaat, al sinds 1977. Een mega benefietwedstrijd voor Hugo en zelfs huwelijken tussen Crabs en Giants leden worden gesloten. Ook trips met de jeugd naar China en de United States en meerdere Internationale toernooien staan op de drukke Giants agenda.

L’histoire se répète: Een blik op de frontpage van de WBB Giants site is veelzeggend. Verplichte spelregel en scheidsrechtersbewijs cursussen zijn van alle tijden om de jeugd en oudere leden te motiveren tot het oppakken van de broodnodige vrijwilligers taken.

Zonder mensen tekort te doen een kleine opsomming van leden en andere basketball fanaten die kleur en smoel gaven aan deze formidabele club.

Theo Jan Hans Fred Kees Bart Rob Leo Marjolein Conja Lenie Peter Chie Ton Jos Louis Frans Bertus Erik Hans Peter Steven Marijn Bas Adriaan Joke Marcel Jaap Cees Dave Stefan Willem Fred Huub Jan Corné Lian Jamie Davy Hugo Jeroen Joost Gie Arno André Bram Hans Pierre Eric Mark Nico Karien Sacha Ursula Annelieke Adrienne Ella Gerrit Ronald Richard en vele alle andere (oud) Jumping Crabs en WBB Giants leden.

Mensen bedankt voor deze geweldige halve eeuw basketball in Bergen op Zoom!

Ton de Bont

© WBBGiants 2022